2018. május 31., csütörtök

Hamlet cselekedetei


Hamlet a darab elején feladatott kap apja szellemétől. Feladata: megbosszulni az öreg király halálát ugyanis az igazságtól messze áll a kígyómarás melyre halálát fogták. Szundikálás közben testvére Claudius mérget csöpögtetett a fülébe, amibe belehalt. Valamint megkérte Hamletet anyja, Gertrúd ellen ne tegyen semmit, hagyja, hogy a lelkiismeret-furdalás végezzen vele. A bosszú teljesítése nem olyan egyszerű, hiszen azzal hogy elvette feleségül testvére özvegyét Claudius király lett.
A darab alatt Hamlet örültnek, hóbortosnak próbálja feltüntetni magát, eltaszít maga mellől mindenkit kivétel Horatiot. Cselekedetei nem megtervezettek leginkább véletlenek, vagy válasz lépések az ellene történő támadások ellen.
Hamlet amint ezt a feladatott megkapta bizonyosságot kíván nyerni a történtekről. Kapóra jön, hogy az udvarba érkeznek színész barátai, akik előadnak egy általa átírt darabot. Alig játszódik le a gyilkosság jelenetének bemutatása, amikor Claudius felháborodva állítatja le. Ebből Hamlet bizonyosságot nyert arról, hogy a szellem igazat mondott neki. Ez volt az első „lépése” amivel, bár elérte a célját, mégis lelepleződött Claudius előtt, aki már tudja, hogy a királyfi nem hagyja tetteit szó nélkül.
Ezek után heves szóváltásba keveredik anyjával, Gertrúddal, ami alatt leszúr egy a függöny mögé rejtőzött férfit, Poloniust, akire azt hitte Claudius. Így, hirtelen felindulásból elkövet egy meg nem tervezett gyilkosságot. A vita alatt anyjában bűntudatot kelt.
Elküldik Angliába, ahol Claudius levélben kéri az angol királyt arra, hogy végezzen Hamlettel, kíséretével a herceg barátait Rosencrantzot és Guildensternt, kik ezzel elárulják a herceget. Angliába viszont másik levél érkezik melyben nem Hamlet, hanem az írat átadóinak megölésének kérése áll. A királyfi még két meg nem tervezett gyilkosságot követ el, mert ő írta át a levelet.
Később becsülete miatt kihagy egy lehetőséget, ugyan is ima közben megölhette volna Claudiust ám nem akarta egy templomban, bűnei meggyónása után megölni a királyt.
Hamlet párbajt vív Laetésszel ki megsebzi egy mérgezett tőrrel, melyet a király adott neki. Laertész is megsérül őt is a herceg öli meg. A párbaj után mikor Hamlet megsérül, ugyan azzal a mérgezett tőrrel öli meg Claudiust, amivel őt meg sebezték.
Végül tehát, bár az élete árán, sikerül bosszút állnia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Érvelés

  Úgy gondolom a fiatalok keresési szokásaira sokkal inkább a felületes keresés a jellemző. Nem mindig néznek utána jobban mennyire is igény...